Wat doen we?

Als bedrijfsleider hou je héél veel verschillende borden tegelijkertijd in de lucht.
Een aantal van deze borden hou je waarschijnlijk met héél veel plezier in de lucht en het liefst van al zou je er nog meer tijd aan spenderen.

Maar aan een aantal andere borden begin je met tegenzin en besteed je veel tijd.
Tijd die je vooral als tijdverlies beschouwt, tijd die je liever in die eerste borden zou steken of om leuke dingen met je gezin of vrienden te beleven of gewoon wat tijd voor jezelf.

Wat heb ik ondervonden?
Dat de meeste bedrijfsleiders niet graag tijd steken in de meer administratieve taken en processen. En laat dat nu net zijn waar ik wel mijn voldoening en energie uit haal.

Hierbij focus ik me op de 4 P’s: People, Performance, Processes en Procedures.

People

Mensen maken de organisatie. Als werknemers tevreden zijn, zich betrokken en gewaardeerd voelen en goed samenwerken, heeft dit een positieve impact op (onder meer) de bedrijfsresultaten.
Het komt erop aan om mensen op de juiste wijze te ondersteunen, rekening houdend met hun eigen kenmerken, voorkeuren en eigenschappen. In een klimaat waar mensen open communiceren, vertrouwen en waardering krijgen, hun mening durven uiten en met opbouwende kritiek kunnen omgaan, kunnen hechte teams tot stand komen die efficiënt samenwerken.

Processes

Procesmanagement vormt de sleutel tot geslaagd ondernemerschap. In een succesvol bedrijf zijn de processen maximaal klant- en resultaatgericht. Het is van belang dat deze processen niet statisch zijn, maar mee evolueren met een veranderende context, zowel binnen het bedrijf zelf (aantal werknemers, organisatiestructuur, personeelsbeleid, …) als erbuiten (evoluties in het marktsegment, economische ontwikkelingen, …). Het is dus cruciaal dat bedrijfsprocessen regelmatig worden geëvalueerd en bijgestuurd.

Performance

Een gezond bedrijf wil continu verbeteren op alle niveaus van de organisatie. Dit is niet mogelijk zonder een inzicht in de prestaties, zowel op het niveau van het bedrijf als van de verschillende afdelingen. Door deze te communiceren aan de individuele werknemers, krijgen zij een beter begrip van hun bijdragen tot de bedrijfsresultaten. Dit verhoogt hun betrokkenheid en motivatie.
Resultaatsverbintenissen, objectieve beoordelingsmethodes en persoonlijke ontwikkelingsplannen spelen hierin een belangrijke rol.

Procedures

Om binnen een bedrijf de verschillende afdelingen beter op elkaar te kunnen afstemmen en het werk beter te kunnen plannen zijn specifieke procedures en formele regels nodig. Deze procedures zijn een hulpmiddel. Ze creëren een kader waarbinnen professionele deskundigheid en creativiteit maximaal renderen. Wanneer ze een doel op zich vormen, worden ze dysfunctioneel. Goede procedures zorgen voor een toename van de effectiviteit en de efficiëntie en een hogere overdraagbaarheid van beschikbare knowhow onder medewerkers.

Hoe pakken we het aan?

Het bovenstaande maakt héél duidelijk dat processen en procedures niet voldoende zijn om de gewenste resultaten te realiseren.
Mensen maken het verschil met hun passie, hun creativiteit, hun doorzettingsvermogen, door samen te werken, …

Een beeld krijgen van wie jij bent als zaakvoerder en wie er voor jou werkt, en hoe jullie als team samenwerken – ook in stress-situaties, geeft jou en jouw team de mogelijkheid dit optimaal te benutten.

Een tool die ik hiervoor graag gebruik is de DISC Persoonlijkheidsanalyse.

Je krijgt niet alleen een beeld van jouw potentieel, maar ook hoe dit tot zijn recht komt in je huidige professionele situatie, alsook onder stress.
En dit zowel op persoonlijk als teamniveau.

Een eerste gesprek?

Neem vrijblijvend contact met mij op

Spreekt mijn aanbod jou aan? Denk je dat ik misschien iets voor jou kan betekenen? Heb je nog concrete vragen?
Aarzel dan niet om een afspraak vast te leggen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Vraag een gesprek aan